Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Nagysebességű vonatok – KTX

ktx, nagysebességű vonat, szuper expresz, vonat, vasút

Dél-Korea vezetésében még a hetvenes években merült fel a gondolat, hogy az ország két legnagyobb városát Szöult és Puszant egy nagy sebességű vasúti vonallal kössék össze. A 416 km-es távolságot 4 óra és 10 perc alatt tették meg a vonatok, ezen felül a repülőforgalom is jelentős volt a két város között. A tenderen a Francia TGV nyert, ezért ezt a technológiát vezették be.
Az első nagy sebességű vonalszakaszt Szöul-Daejeon és Daejeon-Dongdaegu között 2004 első felében adták át. Így a Szöul-Puszan menetidő 2 óra 40 percre rövidült. A vonal teljes egészében várhatóan 2014-ben készül el, így még további 36 perccel tud rövidülni az utazási idő. A szerelvényeket Franciaországban gyártották, a helyi igényeknek megfelelően kialakítva. A vonat legnagyobb sebessége 350 km/h is lehet. A szerelvények hossza 388 m és 701 tonna a tömegük. Összesen 965 személynek van rajta ülőhelye, viszont az étkezőkocsit kihagyták belőle.
A fékezéskor keletkező energiát képes visszatáplálni a rendszerbe, ezzel jelentősen tudják csökkenteni az energia felhasználását. 0-300 km/h sebességre 365 másodperc alatt gyorsul, 20 km úton. A megálláshoz vészfékezés esetén 300-0 km/h-ra 3,3 km-re van szüksége és 74 másodpercre.
A KTX beindulását követően a két város közötti légi forgalom a felére zuhant vissza. Ez is bizonyítja, hogy a korszerű vonatközlekedés alternatívája lehet a repülőnek.
Dél-Koreában további vonalak építésébe kezdtek, de ide már nem Franciaországból érkeznek a szerelvények, hanem saját fejlesztésű vonatok érkeznek.

hirdetés


képek