Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Breitspurbahn

vonat, breitspurbahn, széles nyomtávú vonat,

Adolf Hitler egyik kedvenc terve volt a 20. század első felében, ami a tervek szerint 3 m széles nyomtávon közlekedő vonatok kötötték volna össze a Nagy-Németország több városát. A vonalakon kétszintes vonatok haladtak volna.
A terv kitalálója Fritz Todt volt, ő tervezte meg ezt az eszement vasutat. A cél az volt, hogy jelentősen tudják növelni a szállítási kapacitásokat. A korabeli szakemberek egy jelentős része hevesen vitatta, hogy egy ilyen hatalmas beruházásnak létjogosultsága lenne, inkább a meglévő hálózatot kívánták fejleszteni, több sínpár lefektetésével. Az új terv egyik nagy hátránya, hogy nem kompatibilis a már meglévő infrastruktúrával.
Az ellenkező javaslatokat Hitler figyelmen kívül hagyta és elrendelte, hogy kezdjék el megépíteni a Hamburg, Berlin, Nürnberg, Linz közötti Breitspurbahnt vonalat.
Az összes, akkoriban használatos mozdonyból készítettek terveket. Gőzmozdony, dízelmozdony, gázturbinás mozdony és villamosmozdony terveket készítettek. A személyvonatok 200-250 km/h, a tehervonatok 100 km/h sebességgel lettek volna képesek közlekedni. A személyszállító vonatokon étkezőkocsi, hálókocsi, mozi, konyha, fürdő és zuhanyzó és külön személyzeti szállást terveztek. A kivitelezése hasonlított volna a luxus hajókéra.
A megépülő vonalak mellett külön erőművekre lett volna szükség a villamosított szakaszokon, hogy elláthassák a hatalmas igényeket.
Ötletként felmerült, hogy a sínpár között betonlemezeket helyezzenek el, aminek a katonaság vette volna hasznát a közlekedésben.
Az ekkora sínpályára, arányosan, 6-7 méter széles és 8-9 méter magas szerelvények közlekedhettek volna. Ez több problémát is magában rejtett. A pályaudvaroknak a méreteit meg kell növelni, a vasúti hidak, alagutak méretei messze meghaladták volna a már meglévőkét.

A tervek szerint az alábbi viszonylatokban épült volna ki a vasúthálózat:
Kelet-Nyugat: Rosztov-na-Donu - Doneck - Poltava - Kijev - Lviv - Krakkó - Katowice - Wrocław - Cottbus - Welthauptstadt Germania (Berlin) - Hannover - Bielefeld - Ruhr-vidék - Aachen - Liège - St. Quentin - Párizs
Észak-Délkeleti: Hamburg - Wittenberg - Welthauptstadt Germania (Berlin) - Lipcse - Gotha - Bamberg - Nürnberg - München - Simbach am Inn - Linz - Wien - Preßburg - Budapest - Belgrád - Bukarest - Várna - Burgasz - Isztambul
Észak-Dél-Parallel: Welthauptstadt Germania (Berlin) - Drezda - Aussig - Prága - Iglau - Znaim - Bécs - Trieszt - Róma
Kelet-Nyugat 2: München - Augsburg - Stuttgart - Karlsruhe - Metz - Reims - Párizs - Marseille – Spanyolország

A második világháborút követően, a terveket már nem vették elő, ezért csak álom maradt a hatalmas gépszörnyek világa.

hirdetés


képek